Repertoar

ODRSKA POSTAVITEV: Iko Otrin
GLASBENA PRIREDBA: Iko Otrin

V ospredju odrske postavitve je ''Svatbeni rej iz Ziljske doline'', za katerega je značilno prepletanje treh glavnih parov, med katerimi sta tudi ženin in nevesta. Na koncu svatbenega reja se priključijo še ostali plesalci in se skupaj zavrtijo v ''Običnem rejcu'' ter ''Matjaževem rejcu''. Za srečo mladega para, po začetnem ''Mandrirarjevem'' prekrižanju plesišča, s plesom prekrižajo plesišče še ostali plesni pari.

 

KOSTUM:

Poseben kostum, manj znan v slovenskem prostoru iz 19. stoletja. Posebnost so kratka plasirana krila, imenovana Ras. Ženske na glavi nosijo Pintelj, pokrivalo, ki je narejeno iz 20 m blaga. Kostum je bil v času Marije Terezije prepovedan zaradi preveč odprtega in preveč videnega.

ODRSKA POSTAVITEV: Mirko Ramovš
GLASBENA PRIREDBA: Miran Waldhütter

V Mežiški dolini na Florjanovo gospodinja pripravi košaro z dobrotami za fante iz vasi, ki pridejo in ji zapojejo za dobro letino. Naslednji dan, na ''cvrčariji'', praznovanje doseže vrhunec. Plesalci se zavrtijo na melodije ''Šprancir bolcara'', ''Visokega bolcara'', ''Rakove polke'', ''Mazulke'', ''Tramplana'', ''Veverc'' in ''Pastirice''.

 

KOSTUM:

Roš in Podjuna, dve dolini, ki se stikata z avstrijsko koroško, ki ima prav tako vpliv na oblačenje slovencev na tej in oni strani meje. Kostumi so narejeni iz svile, brokata, žameta in volne. Posebnost so koroške ženske črne avbice in moške smrtnice.

ODRSKA POSTAVITEV: Mirko Ramovš
GLASBENA PRIREDBA: Miran Waldhütter – Hitri, Srečko Kovačič

Na koroškem je bil na ovsetih (porokah) osrednja osebnost camar, ki je vodil vsa obredja, najavljal poroko, vabil svate, določal tudi pare,  skratka skrbel za dobro voljo. V tej odrski priredbi so glavni še družica, ženin in nevesta, starešina in mati »ta šroka«. Camar vodi obredni štajeriš, ki mu sledijo še: ceprle, majpajeriš, cvajšrit, malender in lizi polka.

 

KOSTUM:

Svatovska oblačila iz Koroške ovseti so narejena po ustnih in pisnih virih tako, kot jih je nosila in dala izdelati folklorna skupina KUD Prežihov Voranc z Raven na Koroškem in so se nosila predvsem na svatbah in ob nedeljah. Posebnost predstavljata ''Camar'' in ženin, ter nevesta in družica, ki so imeli ista oblačila.

AFS Študent

Akademska folklorna skupina Študent
Gosposvetska cesta 85
2000 Maribor
Slovenija

TRR: SI56 04173-0000694423
Nova KBM
Davčna št: 64563731

Kontakt

 

E-pošta: info@afs-student.si
 

Kontakt