Repertoar

ODRSKA POSTAVITEV: Vasja Samec
GLASBENA PRIREDBA: Srečko Kovačič

V iskanju nekih davnih lastnosti in navad Ratečanov smo našli zapis, da so se nekoč preživljali tudi tako, da so čistili sneg.
Mladi so hoteli plesati a je čez noč zapadlo veliko snega. Kaj pa so hoteli; poprijeli so za lopate in počistili prizorišče. Tako so plesali, čeprav je malo drselo, se igrali s snegom, kepali, se ribali, lovili, skratka; zimsko veselje. V postavitvi so izbrani plesi zgornje savske doline.

 

KOSTUM:

Kostum je v izdelavi.

ODRSKA POSTAVITEV: Tončka Marolt
GLASBENA PRIREDBA: Tončka Marolt

Prešerne, šaljive plese naših Alp v tej postavitvi sestavljajo svatbeni plesi. Polni življenjske moči in prastarega verovanja nam razigrano prikazujejo ljubezensko snubljenje. Ples dekleta s svatbeno pogačo predstavlja prošnjo rodovitni naravi. Fant pa pleše poseben ples z majoliko na glavi. “Potrkana” je poskočen ljubezenski ples, ki mu v naši priredbi sledi “Mrzulin”. Med pomladne obredne plese spadata “Koutre šivat” in “žakle šivat”, pri katerih pleše vrsta plesalcev pod rokami soplesalcev. Ljudske plesne zabave pogosto zaključuje plesna igra “Metla”, pri kateri mora fant, ki ostane brez dekleta, za kazen plesati z metlo.

 

KOSTUM:

Pri odrski postavitvi ''Ta potrkana'' uporabljamo kostumsko podobo, ki jo uporabljamo tudi pri Gorenjskih plesih, Ika Otrina.

ODRSKA POSTAVITEV: Iko Otrin
GLASBENA PRIREDBA: Srečko Kovačič

Odrska postavitev sestoji iz prešernih in šaljivih plesov, ki izvirajo iz gorenjske pokrajine. Polni življenjske motiči in prastarega verovanja, plesalci razigrano prikazujejo ljubezensko snubljenje. ''Dekle povej, povej, al' me ti ljubiš kej?'', je vprašanje, ki so si ga zastavljali že naši pradedi. Kaj vse mora moški storiti, da osvoji srce želenega dekleta? Kot kaže veliko. Predvsem pa mora biti dober plesalec.

 

KOSTUM:

Tipičen kostum iz konca 19. in začetka 20. stoletja. Vse znan po celotni Sloveniji, saj je predstavljal in še vedno predstavlja narodnost. Danes viden tudi pi narodno zabavnih ansamblih. Posebnost so moške usnjene hlače iz goveje in jelenje kože, ter ženski sklepanci, narejeni iz medenine, ki so nekoč služili privezovanju ključev. Ženske imajo na glavi posebna pokrivala, imenovala Zavijačke.

AFS Študent

Akademska folklorna skupina Študent
Tyrševa ulica 23
2000 Maribor
Slovenija

TRR: SI56 04173-0000694423
Nova KBM
Davčna št: 64563731

Kontakt

GSM: 031 682 645

E-pošta: info@afs-student.si

Kontakt