Repertoar

ODRSKA POSTAVITEV: Vasja Samec
GLASBENA PRIREDBA: Milan Kvas

Prvine ljudske kulture Uskokov, prebivalcev srbskega rodu, ki so jih v 16. stoletju v Belo krajino naselili za obrambo pred Turki, so vidne v plesih iz vasi Bojanci, Maridol in Miliči. Za plese Uskokov, ki so prišli iz dinarskega območja, so značilni najpreprostejši plesni koraki, izvajali so jih samo ob petju ali celo brez pevske in inštrumentalne spremljave.
 

KOSTUM:

Kostum ni v celoti bel kot drugod po beli krajini. Uskoške noše so bolj pisane in imajo velik pridih iz dinarskega sveta. Veliko je geometrijskih likov. Pozna se tudi vpliv pravoslavne vere. Posebnost so ženski pasovi in nakit ki so sešiti iz kovancev ki plesu dajejo posebno noto z zvokom udarjanja in cingljanja.

ODRSKA POSTAVITEV: Iko Otrin
GLASBENA PRIREDBA: Iko Otrin

Na začetku odrske postavitve spremljamo dekleta ob izvajanju pesmi ''Pobelelo pole''. Umirjenemu plesu in pesmi plesalk se kasneje pridružijo še plesalci. Sledi ''Nemo kolo'', ples uskoškega izvora brez instrumentalne spremljave. V nadaljevanju plesi in pesmi postanejo bolj vedri in v zaključku s t. i. ''Svatskim kolom'' dosežejo vrhunec.

 

KOSTUM:

Kostumska podoba je enaka kot pri odrski postavitvi Zeleni Jure.

ODRSKA POSTAVITEV: Bruno Ravnikar
GLASBENA PRIREDBA: Bruno Ravnikar

V Sloveniji se je največ plesalo ob svadbah, pa tudi v času setve in žetve. Belokranjci so pomladi posvečali še posebej veliko pozornost. Osrednja figura je simbol pomladi “Zeleni Jure”, kateremu posvečajo posebno pozornost in pojejo obredne pesmi, v katerih prosijo za dobro letino. Med starejše plese sodi “Lepa Anka”, ki je še danes zelo razširjen. Sledita plesa novejšega obdobja, “Carska kasa” in “Ivanič kolo”.

 

KOSTUM:

Tipična metliška narodna noša predstavlja Metliko in njeno okolico. Belo oblačilo se je v preteklosti navezovalo tudi na samo ime pokrajine. Posebnost so ženska pokrivala - peče in moški usnjeni pasovi. 

ODRSKA POSTAVITEV: Branka Moškon
GLASBENA PRIREDBA: Miran Waldhütter

Dolenjska je osrednja slovenska pokrajina in že zunaj alpskega območja, toda njeno plesno izročilo ima v oblikovnem in glasbenem pogledu še vse njegove značilnosti, le da so dolenjski plesi bolj igrivi. Oblačilna podoba je bila že zdavnaj opuščena, za postavitev je bil kostum rekonstruiran na podlagi ustnih virov, fresk in votivnih podob.

 

KOSTUM:

Kostumski iz srede 18 stoletja predstavljajo oblačenje kmetov, na dolenjskem. Podoba je iz časov ko so bili materiali gosto tkani   in težki. Oblačenje ponazarja podobo ob nedeljah in praznikih.

AFS Študent

Akademska folklorna skupina Študent
Gosposvetska cesta 85
2000 Maribor
Slovenija

TRR: SI56 04173-0000694423
Nova KBM
Davčna št: 64563731

Kontakt

 

E-pošta: info@afs-student.si
 

Kontakt